Защо пътища за над 5 милиона лева  по проект по

...
Защо пътища за над 5 милиона лева  по проект по
Коментари Харесай

Как се изразходват милиони евро в един от най-бедните райони в страната ни? ВИДЕО

Защо пътища за над 5 милиона лева  по план по “Програма за развиване на селските региони “ не са довършени към този момент трета година. Според специалистите става въпрос за кражба на европари. Колко първокласен е ремонтът дотук? Има ли злоупотреби и с усвояването на други планове в региона? Защо служители на реда и хора настояват, че са репресирани от кмет и общинска администрация? Как общински консултант си разрешава да бие преподавател обществено и е наказан за постъпката си на 1000 лв. санкция? Къде се случва това? Разказваме в този момент:



Кадрите,  които виждате във видеото са от пътища в Община Бойчиновци. От града и селата Портитовци, Мърчево и Охрид. Тези пътища е трябвало да бъдат ремонтирани по европейски план за над 5 милиона лв. по “Програма за развиване на селските региони “, като е направено предплатено заплащане с Данък добавена стойност за над 3 милиона лв. от Държавен Фонд  – „ Земеделие “.

Проектът е утвърден още през 2019 година, а по кое време е трябвало да стартира работата по него е противоречиво. Има основни разлики в датите посочени в наложителните осведомителни табели. На тази в град Бойчиновци е посочено, че плануваната дата за откриването на строителната площадка е 1.11.2020г. Само че,  откриването на строителната площадка е година по-късно – 28.10.2021 година



Табелата, сложена в село Портитовци, като за завършек на плана е посочена дата  9.07.2022 година Прави усещане, че договорът за осъществяване на плана е от 5.02.2020г. Така съгласно наши калкулации строителните поправки са на близо три години, като договорът е удължаван няколко пъти. Какви са аргументите за забавянето? Затова по-късно. Сега дано ви разкажем по какъв начин се извършват ремонтните действия до тук по плана. За задачата потърсихме мнението на специалисти от Европейски център за транспортни политики. Проектът е удължаван публично веднъж. Сега разбираме, че има втори  анекс. Екипът ни работи по сигнал за злоупотреби в община Бойчиновци от 4 седмици. Дали това е повода още един път да бъде продължен периода за осъществяване на плана? И за какво не е оповестено публично новото удължение, както първия път?



„ Първоначално е заложен за осъществяване на контракта до 9.07.2022г. Има подадени две молби за анекс и надлежно са подписани две допълните съглашения към контракта. Настоящият краен период за осъществяване на контракта е 26 март тази година. Това, което е показано от общината са акт 10 или това са актовете за прекъсване на строителството. Един път поради влошени метеорологични условия и повторно въз основа на писмо от изпълнителя, който е възпрепятстван да извърши строителството към оня миг. “, споделя Ива Иванова зам.директор на Държавен Фонд “ Земеделие “- сектор „ Програма за развиване на селските региони “.



Разполагаме с доклад  на Агенция за държавна финансова ревизия /АДФИ/. В него е посочено, че община Бойчиновци, за всяко едно удължение на периода по тази социална поръчка, е нарушила и закона за публичните поръчки. Посочено е също, че финансовата ревизия не приема претекстовете за удължение, изложени в писмената аргументация на община Бойчиновци. Според специалистите нито един от изложените претекстове не е  събитие, което не са могли да плануват от общината и което да постанова удължаването на периода и няма правно съображение, за което тези контракти да бъдат удължавани.

“Въз основа на тези констатации Държавен фонд „ Земеделие “ откри произвеждане по налагане на финансова промяна в размер на 10 % от цената на плана. Това е в размер на 530 хиляди лв.. Тези пари общината ги дължи на Държавен фонд „ Земеделие “ при положение, че бъде публикуван този акт. Към момента е намерено произвеждане. “, добавя Ива Иванова.

“Дори и да се наложи да го довършим с наши средства, ще го довършим, то е останало напълно малко от проекта-1/3 “ – споделя кметът на Община Бойчиновци - Светлин Сретениев.

Наистина ли остава малко за дотъкмяване по този план?

„ Ще го кажа на елементарен български език. Това е мърлявщина! Това не е ремонтиран път. Това е просто безсрамие! Тези бордюри са бетонирани по този начин, те не би трябвало да са по този начин. Трябва да са изправени, нивелирани, подредени. Това просто е знамение. А, каква е логиката два бордюра да са легнали, три да са изправени, това въобще не мога да го обясня. Ето това се назовават фуги в асфалта. Това нещо, след втората, третата зима ще се отвори. Тук може да падне някой пешеходец, тъй като тези шахти не се оставят по този начин. Не се прави по този начин! “ Това е реакцията на Диана Русинова – специалист от Европейски център за транспортни политики.



В отчета е посочено също, че от общината са подавали  информация, която не е призната като основателна към Фонд “Земеделие “. Ако осъществяването на плана не дава отговор на заложените към този миг, общината ще търпи наказания.

„ Първото нещо, което наложи удължаването на осъществяването по плана това са метеорологичните условия и след това повишаването на строителните материали “, споделя кметът Светлин Сретениев.

Нашата инспекция обаче демонстрира, че за същият интервал в същата община са приключени улици по различен план. Те са пред домовете на хора от общинската администрация и са асфалтирани в  интервала, в който кметът е изискал удължение от Държавен фонд „ Земеделие “ на периода за плана за 5 милиона лв. поради неприятните метеорологични условия. Кметът също си спомня за тези улици по време на нашия диалог.

„ Има и наши чиновници, които живеят на тези улици. Аз ви споделих, кметът предлага улиците, които да бъдат асфалтирани в обитаемото място. Аз не ги дефинирам самичък. “, акцентира Сретениев.

И в област Монтана откриваме също, че още веднъж в интервала за осъществяване на плана, когато общината желае удължение на периода, са приключени други два пътя, при същите метеорологични условия.

С екипа ни от месец снимаме в Бойчиновци. Единственият ден, в който виждаме че се работи по плана е в деня, когато снимаме дружно с специалистите от Европейския център по транспортни политики. Денят е събота – Иванов ден.



Нашият оглед стартира от село Портитовци, тъй като на пръв взор е свършена най-вече работа по плана досега. От документите излиза наяве, че и най-вече средства – над два милиона лв. са планувани точно за този път.

За знаци и маркировка в количествените сметки по плана са посочени тези суми. Ако приемем, че знаците от непрекъснатата организация на придвижването не са сложени, тъй като плана към момента не е приключен, въпреки, че би трябвало най-малко знак стоп на кръстовищата да има, то от чертежи в плановата документи виждаме какви знаци би трябвало да бъдат сложени по краткотрайната организация. Кметът на община Бойчиновци твърди, че са откраднати.

„ Доскоро имаше знаци, изцяло е допустимо някой да ги е прибрал. Аз не съм минавал 10 – 15 дни през Портитовци. Никой не ме е алармирал. Този план, няма по какъв начин да бъде предаден, в случай че не бъде изпълнен до края, само че съгласно мен знаците някой ги е опънал. Обектът е преполовен на 2/3 от цялата си част и обектът ще бъде изпълнен. “, споделя Сретениев.



„ Как такива претекстове ще се акцентират? Това е опрощение, какво значи откраднати? Това е неуместно! Аз такава нелепост за първи път слушам. Да оставиш цяло обитаемо място без каквито и да било пътни знаци е причина за настъпване на съществени пътно транспортни катастрофи, с в това число жертви и ранени, а отговорността за организацията на придвижването в обитаемоте места се носи напълно, персонално от кмета, според Закона за придвижване по пътищата. Значи разплатени са 50 % от този план, а са изпълнени действия за 10 % за две години. И след 40 години ли ще го приключим ремонта на 3 селски улици в община Бойчиновци? “, пита специалистът Диана Русинова.

Освен в некачественото осъществяване на полагането на асфалта и неналичието на пътни знаци, специалистите откриват неточности също в слагането на тези бордюри. Няколко дни  по-рано и ние ги тествахме, без да желаеме. Разрязахме гума на служебния автомобил.

За ремонт на моста над река Огоста при село Портитовци по план  са планувани над 450 хиляди лв.. Като за промяна на парапета да вземем за пример са планувани общо над 60 хиляди лв., парапетът обаче  е остарелия. В сметките има посочени също над 140 хиляди лв. за мантинели на моста и банкетите. Такива няма.

Пътят в село Охрид също е заложен по плана. Тук плануваните средства, дружно с ремонта на моста над река Ботуня и кабелната мрежа, са близо милион и половина лв.. Асфалт на по-голямата част от обекта, към момента не е положен, знаци и маркировка няма, няма и знаци  за краткотрайна организация на придвижването или ремонтни действия, а сумите за това са стотици хиляди левове.

Към отпуснатите средства за пътя в село Охрид е посочен и ремонт на моста над река Ботуня. Според експертите  от над 300 хиляди лв., който са заложени за този ремонт, са осъществени действия, за не повече от 50 хиляди лв.. Голяма част от дейностите към този момент би трябвало да са направени, като фугите на моста, за които са планувани разноски за гумен профил 1950 лв., който профил не откриваме, поцинкована ламарина за 824 лв.. Такава няма. Предвидени са и дилатационни фуги за над 2000 лв.. Такива няма! И към този момент няма по какъв начин да се създадат. Посочени са и над 1000 лв. за ремонт на съществуващ  защитен парапет и над 39 хиляди лв., за доставка и монтаж на нов. Такъв обаче също няма. Над 41 хиляди лв. са заложени за разчистване и грондиране на бетонова повърхнина, над 42 хиляди лв. за листова хидроизолация и така нататък Шахтите и тук нямат капаци.

„ Някой е станал богат около този път. И с изключение на, че е станал богат, е станал богат за сметка на живота и здравето на хората от най-бедния регион в България. Просто едни хора взимат едни пари и не вършат нищо. Лъжат хората и на следващия ден тук могат да умрат хора. Аз доста пъти съм казвала, корупцията ражда гибел на пътя. Помните Своге, помните Македонския рейс и така нататък Това е кражба, което се е случило тук, за сметка на хората. Реалните, същинските виновници, които са откраднали, те ще си живеят живота за сметка на почернените ориси на хората. Тъжно е, тъй като по този метод разрешаваме нашата страна да се унищожава и ограбва от хора, които с изключение на своя личен интерес и его друго нищо не признават.Пълни джобове и празни души. “, споделя Диана Русинова.

Прави усещане, че в другия обект по план – село Мърчево към този момент е положен асфалт, само че и той съгласно специалистите е фалшив. И не всички действия преди полагането на асфалта са направени, по този начин както са посочени по план. Предвидената цена за този обект също е над 1 милион лв.. За строителните поправки на пътя в град Бойчиновци също са заложени общо над 1 милион лв..



„ В случай, че крайният период за инвестицията не бъде спазен и надлежно поръчката за дефинитивно заплащане не е подадена в период. Разплащателна организация има право да спре заплащането и даже да си изиска към този момент дадените суми. Категорично ще създадем инспекция по сигнала, който ни давате, т.к се стараем да имаме оптимално положителни резултати. Тази година имаше действителен късмет от загуба средства тази година, само че това освен, че не го допуснахме, а даже преизпълнихме проекта в размер на 17 милиона лв. “, споделя Ива Иванова, зам. шеф на Държавен фонд „ Земеделие “.

Експертите от европейския център по транспортни политики сезираха Европейската прокуратура за некачественото осъществяване на плана за над 5 милиона за ремонт на пътищата в Бойчиновци. Сезирана е и Главна прокуратура.



Освен по европейски планове в общината са осъществени и доста строителни поправки по ПУДОСС. Като фитнес площадката в село Палилула. Предвидена е за детска.

Площадката е направена пред дома на селския наместник. Оказва се, че две години след слагането на уредите, ние с екипа ни сме от първите, които я тестваме. Стойността на поръчката е 7000 лв.. В селото живеят три деца.

„ Това,че е едно дете. Дори единствено едно дете да е, грозно е да кажа половин дете… Дори да е единствено за кметския наместник, би трябвало ли да е пренебрегнато това дете и да не знае какво е пързалка и какво е люлка? “, изясни кметът Сретениев.

Във втора част нашето следствие очаквайте: Реакцията на институциите? Кои са авторския, техническия контрол и компанията изпълнителна плана? Репресирани ли са хора от общината единствено тъй като не са поддръжници на кмета? Как заместител кмет купува гласове и е уволнен година по-късно след присъдата? Защо цялостен полицейски сектор е разрушен, а чиновниците са подали тъжби до министъра на Вътрешните работи и дирекция Вътрешна сигурност, че са репресирани и те от кмета? Възможно ли е общински консултант да бие преподавател обществено, и да бъде наказан на 1000 лв. санкция?

Следва продължение!
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР